18 november 2019

Gang Starr


Met The sure shot (Intro) zet Gang Starr hun nieuwe plaat alvast in met snippets uit hun bekende nummers, waarmee ze duidelijk een live publiek wisten te enthousiasmeren. Het is de aanvang van One of the best yet en omdat ik vooral individuele nummers en niet echt albums van de Amerikanen ken, zal ik hen maar op hun woord geloven. Immers, de band stond altijd al voor hiphop van hoge kwaliteit en deze plaat vormt daar zeker geen uitzondering op.
DJ Premier blijft dicht bij de bijna old skool hiphop die hen bekend maakte met toch voldoende aandacht voor wat de hedendaagse luisteraar kan boeien. Toch is het vooral doordat ze trouw blijven aan hun typische sound, dat ik zo weg ben van deze plaat. Zo doet het me veel plezier te zien dat Q-Tip van generatiegenoten A Tribe Called Quest een gastbijdrage levert op Hit man, dat bovendien één van de hoogtepunten vormt. Aan de overleden MC Guru (de helft van het originele duo) wordt een passend eerbetoon op plaat gezet onder de vorm van Keith Casim Elam (Interlude), ingesproken door diens zoon. Wat volgt is een typische Gang Starr- song (From a distance) waarin gastzanger Jeru The Damaja hem heel erg benadert. 
Het is jammer (en gezien zijn leeftijd tegelijk ook zeer begrijpelijk natuurlijk) dat mijn hiphopminnende zoon weinig tips van me aanneemt, want dit is het soort hiphop dat ik hem graag zou leren kennen en waarvan ik denk dat hij het ook heel erg zou weten te waarderen. Veralgemenend durf ik zelfs te stellen dat een album als dit voor jonge luisteraars van hiphop een poort kan zijn naar het ontdekken van de roots van het genre, zoals er destijds platen waren die voor mij de verbinding vormden tussen de toenmalige actuele artiesten waarnaar ik luisterde en de oudere platen die ik zou ontdekken, op zoek naar wat voorafging en mijn toenmalige helden inspireerde.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: