21 oktober 2019

The Dead South


Stel je even voor The Dead South doet voor ouderwetse countryfolk wat Mumford And Sons ooit deed voor folk. Het hoeft niet vergezocht te zijn, want Sugar and joy is een album dat vol staat met goed in het gehoor liggende, aanstekelijke en bijzonder meezingbare songs.
Diamond ring is het soort song dat je verwacht van een countryrockband en er wordt speels omgegaan met ritmewisselingen. In Blue trash mag de banjo helemaal loos gaan maar ook hier weer maken de tempowisselingen een essentieel onderdeel uit van de charme van de song. Het is een fenomeen dat wel vaker de nummers typeert. Broken cowboy deed me onwillekeurig denken aan Als een cowboy van Hugo Matthysen: "Als een cowboy weer zijn huis komt ingereden / Na een zware dag daartussen al zijn vee / Dan ontspant hij zich en spuwt zichtbaar tevreden / Want zijn vrouw serveert hem aardappelpuree / Jippie aho, jippie ahee, een echte cowboy houdt van aardappelpuree". Alleen heeft deze cowboy dus duidelijk zijn portie puree niet gekregen bij thuiskomst...
Grappig wordt het in Heaven in a wheelbarrow, waar ook het spelplezier vanaf spat. In Spaghetti wordt een naïeve jongeman gewaarschuwd. Een ander hoogtepunt dat ik nog wil vermelden, is Alabama people. En zo staat dit album vol met aanstekelijke, grappige, afwisselende en vrolijk makende songs.


Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: