24 oktober 2019

Empusae


Met hoeveel demonen heb jij af te rekenen? Sal-Ocin, in het dagelijks leven Nicolas Van Meirhaeghe, bracht twee jaar geleden het overweldigende Lueur uit onder de groeps- of projectnaam Empusae en nu is er een opvolger: Iter in tenebris. Op elke song bevecht hij een demon en dat het een ware worsteling is, hoor je in de door merg en been snijdende muziek.
Voor elk nummer gebruikte het medium van de 78-toerenplaat, al is me niet duidelijk hoe en ik hoor het ook niet (maar dat ligt misschien wel aan mij). Shabriri klinkt erg duister en dreigend, heel erg passend bij deze tijd van het jaar, zo vlak voor de dodenherdenkingen. Purah neemt langer de tijd, klinkt rustiger maar vergis je niet, ook hier word je niet bepaald gemoedsrust gegund. In Iso wordt de sfeer opgebouwd, het klinkt als een donkere krocht, een onderaardse kelder waar water druppelt van het plafond en waar je in eindeloze gangen kan verdwalen. Het is één lange tocht doorheen dat ondergrondse waarbij de sfeer enkel dreigender wordt en je uiteindelijk overvalt met chaos, waarin wij wel drum 'n bass-patronen menen te herkennen, en je na meer dan elf minuten ontredderd en verward achterlaat. Aesma lijkt dan de broodnodige rust te brengen maar echt op je gemak voel je je nooit. Niet voor niets worden de demonen van Sal-Ocin te lijf gegaan op deze plaat.
Bij de fysieke exemplaren krijg je als extraatje vier afbeeldingen die je met de app van Eyejack tot leven kan wekken in augmented reality op je smartphone. Een aanrader!

Je kan het album hier digitaal kopen op zijn Bandcamppagina of hier (CD of LP) bij Consouling. Beluister het alvast hieronder:

Geen opmerkingen: