06 oktober 2019

Dengue Dengue Dengue


Ik denk niet dat ik ooit al eens muziek uit Peru heb beluisterd, op de panfluitende Inca's na die in de jaren tachtig en negentig overal op straat opdoken (weet iemand eigenlijk waar die nu naartoe zijn?). Maar voor Dengue Dengue Dengue maak ik heel graag een uitzondering, want de mix die zijn brengen van wereldmuziek en heel moderne beats, is bijzonder intrigerend.
Zo is er de mysterieuze, je naar onpeilbare diepten meesleurende opener Ágni, dat de sfeer zet voor een plaat die wel vaker de luisteraar meeneemt naar een andere werkelijkheid. Dat is bijvoorbeeld ook het geval in het prachtige El cavilante, met de medewerking van Sara Van en Mikongo. Bezwerend is zeker ook Llæ. Op geljkaardige manier klinkt Coimú Gqoimú met de repetitieve zang als een mantra, als een welhaast magisch ritueel dat ergens op de flanken van een Andesberg uitgevoerd wordt bij een zieke man of vrouw. 
De hele plaat ademt mysterie uit, als een diepbewaard geheim uit vroegere tijden dat eindelijk geopenbaard wordt in een zeer moderne muzikale taal.

Je kan het album hier kopen op hun Bandcamp-pagina. Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: