25 juli 2018

Retro review: Kraftwerk


Juli is een uitstekende maand om het eens te hebben over Tour de France soundtracks van Kraftwerk. Dit album is pas in 2003 uitgebracht ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de wielerronde en werd in 2009 heruitgebracht (en toen Soundtracks meteen uit de titel). Het bevat een versie van de gelijknamige song, die al dateert uit 1983 en die ik me herinner als de begintune van het programma rond de ronde op tv of radio (BRT of NOS, ook dat weet ik niet meer precies, ik vermoed het eerste).
Op dit album herkennen we terug de fascinatie van deze Duitsers voor de wisselwerking tussen mens en machine, een thema dat vaak terugkomt in hun muziek. Ze gebruiken geluiden die geassocieerd worden met het wielrennen en bouwen er hun songs rond. Eerst worden songs rond de proloog en 3 etappes na elkaar ten gehore gebracht en daarna concentreren ze zich op diverse aspecten van het wielrennen (Chrono, Aéro Dynamik, La forme,...) om te eindigen met de song uit 1983.
Zoals op de meeste van hun platen is er een soort lichtheid over de songs die ondanks hun electronisch karakter ook vaak warm klinken en waarin je de liefde van de Duitsers voor hun onderwerp voelt.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.