16 december 2017

Gelezen (108)

Prisoners of geography: ten maps that tell you everything you need to know about global politics - Tim Marshall


In dit boek schetst Tim Marshall de impact van geografische factoren (bergen, vlaktes, (bevaarbare) rivieren, zeehavens, ligging t.o.v. andere landen,...) op de (geo)politiek. Hij pakt dat systematisch aan en bespreekt achtereenvolgens Rusland, China, de VS, West-Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Indië/Pakistan, Korea/Japan, Latijns-Amerika en het Noordpoolgebied. Dat leidt tot soms verrassende inzichten en een beter begrip van politieke verhoudingen tussen landen.
Volgens mij legt de auteur soms net iets teveel nadruk op de macht van natiestaten en gaat hij voorbij aan de reële macht die multinationale ondernemingen hebben. Toch is dit voor mij een belangrijk boek om nog beter de geopolitieke ontwikkelingen te begrijpen en de uitdagingen voor de toekomst te kunnen kaderen.


Alles voor het vak - Frank De Bleeckere

 
Dit boek van ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere (begonnen aan zijn laatste jaar toen hij het schreef) geeft een inkijk in de arbitrage en als ex-scheidsrechter (en zoon van een ex-scheidsrechter die zelfs tot in 1e nationale lijnrechter was) interesseerde mij dat toch wel. Helaas bleek mijn vrees t.a.v. de uitgeverij (Borgerhoff-Lamberigts) gegrond: de eindredactie was slordig en het verhaal wordt nogal fragmentarisch gebracht, met veel (soms heel veel, zelfs binnen één "hoofdstuk") herhalingen tot gevolg. Bovendien blijf je een beetje op je honger zitten wanneer De Bleeckere wel zegt dat er nog meer aspecten zijn, maar ze steevast niet vernoemt... Af en toe prikkelt hij de nieuwsgierigheid om je dan onbevredigd achter te laten. Dit boek had dus veel meer in zijn mars, want op zich is het onderwerp best wel interessant, maar het blijft te oppervlakkig.

Geen opmerkingen: