02 juli 2017

Sam Baker


Sam Baker, die ik gelukkig ook al eens live zag, is een man die niet alleen een mooie stem heeft, maar ook songs met zeggingskracht. Zijn eigen levensgeschiedenis (hij overleefde een aanslag op een trein in Peru) zit daar ook voor iets tussen natuurlijk. Hij gebruikt zijn talent en de tijd die hij heeft op aarde om een boodschap over te brengen. Helemaal overtuigen deed hij bij mij met de trilogie Mercy / Pretty world / Cotton. Die drie albums laten ook de muzikale groei van deze Texaanse folkzanger zien. Cotton vond ik trouwens één van de mooiste albums van 2009.
Vreemd genoeg is Say grace, zijn vorige plaat, aan mij voorbijgegaan. Nu is er dus Land of doubt. Net als op vorige albums is de instrumentatie spaarzaam en ook de zang van Sam Baker is ontdaan van tierlantijntjes. Bij momenten lijkt het amper zingen, eerder parlando. Wanneer de orchestratie van de song wat rijkelijker mag, krijgen we een heel mooi radiovriendelijk The feast of Saint Valentine
Land of doubt is een plaat die rustig haar plaats inneemt, niet duwt, geen ellebogenwerk gebruikt, geduldig is en zichzelf nooit opdringt. In de overvloed aan releases elke week zijn dat niet de kwaliteiten die maken dat je opgemerkt wordt. Dat is jammer want deze plaat verdient eenieders aandacht.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: