14 mei 2017

Biosphere


Heel af en toe luister ik nog eens naar het bedwelmend mooie Patashnik uit 1994 van Biosphere. Vooral Phantasm blijft een bevreemdende song, één die je vastgrijpt als een horrorfilm van het betere soort, waarin suggestie regeert over expliciete beelden. Het is dan ook met heel veel plezier dat ik de nieuwe EP The petrified forest beluisterde.
De Noor Geir Jensen (de man achter de bandnaam) maakt knutselwerkjes die het gemiddelde moederdagniveau ver overstijgen (ja, ook ik pik graag een graantje mee van de actuele discussies op sociale media). Uitgebalanceerde muziek gelardeerd met samples, zoals in Black mesa, zijn 's mans handelsmerk. Op deze song (maar ook in Turned to stone) zijn dat soundbites van Joan Lorring, de overleden actrice die vooral bekend werd in de jaren veertig en vijftig. Die samples geven beide songs een sci-fi-feel. 
De titelsong is dan weer een meer atmosferische soundscape waarin heel langzaam en bijna geruisloos een dreiging doorklinkt, als een dissonant geluid in een rustgevend (we horen zelfs de vogeltjes!) sfeergeluid. 
De EP brengt een mooie synthese van eerder platen van Biosphere: we horen heel wat elementen die ons lieten vallen voor Patashnik maar evenzeer drones zoals die Substrata beheersten.

Beluister hieronder de EP:

Geen opmerkingen: