24 mei 2017

Amenra x Raketkanon x Michaël Borremans


Amenra en Raketkanon delen een split 10", waarvan het artwork gemaakt werd door Michaël Borremans, die hiermee overigens niet aan zijn proefstuk toe is. De kunstenaar verzorgde ook al de hoes van Vantage point van dEUS.
Op de A-kant trekt Amenra ons hun universum binnen op de onverbiddelijke manier die de band kenmerkt. Gitaren zwaaien er de scepter, de drums klinken als hamerslagen van Thor en het dierlijk gebrul van Colin H. Van Eeckhout verleent het geheel nog meer een sfeer van algehele, pure kracht, energie, zelfs woede. Nachtschade (want zo heet deze song) valt dan plots ineens stil, maar niet helemaal. Zo goed als onhoorbaar broedt de song verder tot af en toe amper op te merken geluiden licht aangeblazen worden. Amenra heeft hier heel goed naar Krzysztof Penderecki geluisterd, de meester in het afwisselen van krachtig aanzwellende muziek en héél stille passages. Of, dat kan natuurlijk ook, ze hebben ooit ook het interview met Radiohead gelezen waarin die de Poolse componist als belangrijke inspiratiebron voor Kid A vernoemden. Daarna barst de donderlucht weer helemaal open...
Ook Raketkanon laat zich niet onbetuigd. Opvallend is hoe hier de drumslagen de kadans aangeven, als op een galleischip bij de Romeinen. Net als bij Amenra neemt hun song (Bohr) naar het einde een andere wending om dan terug te keren naar het oorspronkelijke muzikale pad. Raketkanon haalt niet het hoge niveau van de groep waarmee ze dit plaatje delen maar op zichzelf is dit een meer dan behoorlijk nummer dat uw aandacht eveneens verdient.

Je kan deze split 10" onder meer hier kopen bij Consouling.

Geen opmerkingen: