22 april 2017

Zwangere Guy


De Brusselaar Zwangere Guy zag ik onlangs in de aflevering van LeFtO in transit over onze eigen hoofdstad. Zwangere Guy is ook bekend als Omar G. van het Brussels hiphopcollectief Stikstof. Deze gast uit Molenbeek bewijst mee dat de gemeente die zo verguisd is en wereldwijd bekendstaat als een hellegat, zoveel te bieden heeft dat het dom is haar te herleiden tot één aspect.
Zwangere Guy rapt in het Nederlands, Frans en Brussels, zoals het een echte ket betaamt, en wisselt in één song voortdurend tussen die drie talen. En daarbij schuwt hij niet zichzelf bloot te geven. Outfit van me daddy gaat in op zijn zwaar verleden en Tourette, waarin de rhymes samenvallen met de beats, komt hard binnen. Jij niet zien mag dan drijven op een laidback jazzy beat, de inhoud is ook hier weer niet van de poes. 
Tegelijk schuilt er in Gorik (zijn echte naam) ook een gast die zich gewoon amuseert en zich weinig aantrekt van wat anderen daarvan vinden. ZG is zo haai is een grappige herwerking van Alane van Wes, een hit uit 1997 die ik nooit meer uit mijn hoofd krijg. Het mag dan slechts een grappig intermezzo zijn, het wérkt wel. En dan hebben we het nog niet gehad over de samenwerkingen: het Limburgse Onze Zaak geeft Tijdelijk een "exotische" toets, Jan Paternoster van Black Box Revelation mag mee een ode aan de vrienden van Stikstof vorm geven (BXL finest) en Roméo Elvis is de perfecte aanvulling voor Low en lowgisch
Soms stuitert het album een beetje alle richtingen uit, het heet dan ook eerder een mixtape te zijn (al is dat een hippe term die in die middens als synoniem mag gelden voor album, heb ik de indruk). Hoedanook is het één van de fijnste momenten uit de hedendaagse Belgische hiphop en bewijst Zwangere Guy dat Brussel weer hot is.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: