29 april 2017

The Mary Hart Attack


Begin vorig jaar schreef ik hier al over de EP van The Mary Hart Attack. Sinds gisteren is hun debuutplaat uit, The falling sun. Ik was alvast heel benieuwd of we meer van die geweldige mix van postpunk, new wave en shoegaze.
De plaat start alvast beloftevol met het stevige, wel heel erg aan Joy Division schatplichtige In dreams. Zanger Kristof Souvagie zingt alsof hij de reïncarnatie is van Ian Curtis en zijn wereld gehuld is in schaduwen, mist en noise. Echo's van Front 242 en The Neon Judgement horen we dan weer in single Death comes with your eyes. Een brandende ZZ Top-bluesrockgitaar scheurt door Spiders, dat nog meer eighties klinkt dan de klankbanden van E.T., Chips en Alf samen.
Drummer Kris Vlaeminck mag zich helemaal laten gaan op All wrong no bliss, The Sisters Of Mercy indien die geen karikatuur van zichzelf geworden waren. Het wordt gevolgd door het bevreemdende This room waarin een kinderspeeltje muzikaal de boventoon voert in de eerste helft van de song. Deze song lijkt een rustpunt tot halverwege de noise toeslaat en de luisteraar van alle kanten bestookt wordt door bas, gitaar, drums en nauwelijks verstaanbare vocals. 
Na het openingsakkoord van Feathers verwachtte ik de "kick uit" waarmee Fight for your right (to party) van Beastie Boys afgetrapt wordt, doch het drietal kiest voor een in gitaren verdronken smart die tot in het diepste van onze ziel afdaalt. Het gloriemoment voor bassist Wil Mathijs is aangebroken in Starlight dat hij schijnbaar in zijn eentje draagt als Atlas de wereldbol. 
Dat de band fourageert tussen de erfenis van Joy Division en een referenties tot aan industrial blijkt uit het afsluitend tweetal, die elk een uiteinde van dat spectrum vertegenwoordigen. Ian Curtis' band wordt nergens zo uit de doden opgewekt als in Who used to be me, terwijl Face throwing a kiss nog eens haarscherp illustreert hoe ze ook alweer de wereld der machines muzikaal verklankten.

Je kan de band in het jaar aan het werk zien op het Autumn Moon Festival in Hameln (bekend van de rattenvanger) in Duitsland, maar hou vooral hun Facebook-evenementenpagina in de gaten voor meer concerten dichterbij...
Beluister hieronder hun volledige album, die je o.m. via hun Bandcamp-pagina kan bestellen:

Geen opmerkingen: