29 december 2016

Beste albums van 2016: van 20 tot 11

Vandaag vervolgen we ons eindejaarslijstje van beste albums en we tellen af van 20 tot 11:

20. Is the is are - DIIVIn feite is dit een beetje een teleurstelling geworden, het nieuwe album van DIIV. Ik had er echt veel meer van verwacht maar net als bij Sotomayor (wereldrecordhouder in het hoogspringen) ligt de lat soms gewoon té hoog. Het vraagt een aandachtige beluistering om tussen de gelijkmatigheid de pareltjes te onderscheiden, maar die zijn er zeker en vast.

19. Anti - RihannaIk verbaasde mijn dochter toen ik bekende de nieuwe plaat van Rihanna niet alleen goed te vinden, maar er zelfs over geblogd te hebben (niet dat ik nu denk dat ze mijn blogpost gelezen heeft: daar is ze veel te cool voor :D ). Ineens was die plaat er en behalve uitstekende single Work (met Drake) bevat die nog wel meer echt goeie songs (en helaas ook enkele matige liedjes).

18. Alas salvation - YakIn de traditie van Viet Cong en Parquet Courts weet ook Yak te beuken, rammen, rocken, schreeuwen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Zo zijn er natuurlijk veel bandjes maar Yak weet daar echt iets origineels mee te doen.

17. The glowing man - SwansHet laatste deel van de trilogie waarvan ook The seer en To be kind deel uitmaken, haalt het niet het absoluut hoge niveau van die twee voorgangers en dat is ook de voornaamste reden waarom Swans dit jaar niet zo hoog eindigen. Toch blijft het natuurlijk een plaat waarmee ze een hoop artiesten mijlenver achter zich laten.

16. Tautou - Marble SoundsMarble Sounds klinkt verrassend vrolijk op deze plaat (niet in alle nummers natuurlijk) en heeft weer een mooie parel aan hun discografie toegevoegd. Echo's van Eels en Sparklehorse horen wij hier ook in en het resultaat is een mooie, evenwichtige plaat.


15. 22, a million - Bon Iver
Bon Iver ging nog nooit zo fanatiek met electronica aan de slag als op zijn nieuwste plaat, zonder daarbij zijn eigenheid te verliezen. 

14. Atomic - MogwaiDeze soundtrack door Mogwai brengt natuurlijk precies wat je verwacht van de Schotse postrockers. Dat gebeurt echter op alweer schitterende wijze en in U-235 doen ze zelfs denken aan Kraftwerk. Puike plaat!

13. The waiting room - TindersticksHet is voor een band als Tindersticks niet makkelijk om nog te excelleren, met zoveel goeie platen op hun actief. Toch is The waiting room een hoogtepunt binnen hun oeuvre. Bij momenten brengen ze Spinvis in herinnering, ze brachten op deze plaat na zes jaar de laatste opname van Lhasa uit (die meezingt op Hey Lucinda) en blijven trouw aan hun eigen sound.

12. ...and the anonymous nobody - De La SoulDe rappers van De La Soul zijn terug en hoe! Ze blikken zowel achteruit als vooruit en werken samen met Snoop Dogg, David Byrne, Estelle, Jill Scott,... In een tijd waarin hiphop de muzikale speeltuin is waar hét gebeurt, toont dit drietal dat ze nog steeds erg relevant zijn.

11. Schmilco - WilcoTwaalf songs die niet wereldschokkend of vernieuwend zijn maar die nog maar eens bewijzen hoe goed Wilco wel is, dat is kort samengevat het album Schmilco (dat ongetwijfeld de prijs voor meest stupide albumtitel verdient). Er zijn niet echt hoogtepunten op te noemen, maar nergens zakt het niveau onder "uitstekend".

Beluister hieronder opnieuw een selectie uit bovenstaande albums:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.