30 oktober 2016

Paper Hats


Het Brusselse Paper Hats werd mij in een mail aangekondigd als een kruising tussen Orbital en Joy Division. Dàt hoor ik er niet meteen in, maar de muziek op hun debuutalbum PH02 klinkt wel zeer interessant en het is duidelijk dat deze band zijn invloeden uit heel verschillende hoeken haalt.
Neem nu OSH, dat drijft op het ritme dat we kennen van The national anthem (Radiohead): de toegevoegde blieps laten je je in een GameBoy-spelletje wanen. Dan volgt nog een fijne melodielijn en al die verschillende muzikale vertellingen komen mooi samen zoals in de beste dvd-series. Het resultaat is een verbluffende song die nazindert in je hoofd lang na de laatste noot. 
Ook opener Tana klinkt zeer interessant: een mengeling van een popballad, een rockgitaar en blieps à la Squarepusher leveren een hypnotiserende song op, waarin de zang (een in stukken gebroken en opnieuw gelijmde, onverstaanbare collage van woorddelen) dat effect nog versterkt. Zie lijkt een futuristische ringtone die zich ontpopt tot een opgefokt The Orb-nummer. De korte afsluiter Out is dan weer meer sfeer dan lied. We twijfelen nog steeds of we beklemming dan wel weidsheid herkennen.

Je kan hieronder het album beluisteren dat je hier kan kopen bij Consouling.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.