27 september 2016

Billy Bragg en Joe Henry


De Britse protest- en folkzanger Billy Bragg ontpopt zich meer en meer tot de chroniquer van het folkpatrimonium aan de overkant van de oceaan. Na de drie albums samen met Wilco (Mermaid avenue), trok hij nu met Joe Henry per trein door de Verenigde Staten en het muzikaal verslag ervan duurt weliswaar amper drie kwartier, de dertien songs zijn als hormoonkoeien opgespoten, zij het met kwaliteit.
Wat me het meest opvalt én bevalt op deze plaat, is de samenzang tussen de twee grote muzikanten. Met de achtergrondgeluiden van een station waar ze de song opnamen, komt Rock Island line op die manier krachtig tot leven en bruist de song van tijdloosheid. De toon is meteen gezet voor het hele album. Ook meer dan aardig is de versie die ze hier brengen van In the pines, dat dankzij de Unplugged-plaat van Nirvana bij een heel breed publiek bekend is. Veel valt er aan deze song niet te verbeteren maar het is precies die samenzang die hier voor de meerwaarde zorgt. 
Niet alleen zijn de songs opgenomen tijdens de reis met de trein, ook het thema komt heel vaak terug in de songs: Railroad Bill, Waiting for a train,... Maar bovenal is dit een heel leuke en mooie verzameling folksongs geworden, die ik nog vaak ga beluisteren.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.