22 april 2016

We Stood Like Kings


De Brusselse band We Stood Like Kings heeft een soundtrack gemaakt bij A sixth part of the world, een film zonder geluid (uit 1926) van de Russische cineast Dziga Vertov. Daarmee waren ze vorig jaar overigens niet aan hun proefstuk toe. Debuut Berlin 1927 was al een postrock-soundtrack voor een andere stomme film, Berlin: die Sinfonie der Großstadt.
De piano speelt een prominente rol, wat niet zo verwonderlijk is voor wie beseft dat stomme films in die tijd wel vaker live begeleid werden door pianisten in de cinema. Toch klinkt deze soundtrack zeer eigentijds en dat heeft natuurlijk te maken met de andere instrumenten en het idioom van de post-rock. Duidelijk is dat de Brusselaars dat helemaal in de vingers hebben en al klinken ze niet zo stomend en dreigend (en groots) als Mogwai, we horen toch genoeg dat ons doet denken aan Explosions In The Sky, ook niet meteen de minsten in het genre...
Hoogtepunt voor mij is toch Are you a master too?. Die song verkent bijna zeven minuten lang alle uithoeken van het kunnen van de band zonder de consistentie uit het oog te verliezen. Maar de andere nummers hoeven er al bij al niet veel voor onder te doen. En of de piano nu op de voorgrond treedt of overstemd wordt door de gitaren, de band weet altijd een mooie balans te bewaren waardoor je als luisteraar de film niet hoeft te zien om te genieten van deze plaat. Al ben ik nu wel erg benieuwd naar hoe dit alles live mét projectie van de film overkomt... Naar het schijnt treden ze in oktober opnieuw op in Brugge, tot dan zijn ze enkel in het buitenland te bewonderen, zo leert ons hun concertkalender.

Je kan het album, dat je hier kan kopen, hieronder volledig beluisteren:

Geen opmerkingen: