28 april 2016

Mogwai


Telkens de Schotten van Mogwai een nieuw album uitbrengen, kunnen mijn buren rook zien omhoogkringelen van het vreugdevuur dat hier ontstoken wordt. Slechts zelden tot nooit word ik teleurgesteld.
Het album vormt de soundtrack voor een documentaire over de atoombomaanval op Hiroshima en de erfenis daarvan. Toch hoor je niet meteen de beklemmende sfeer die je zou verwachten in opener Ether. De song klinkt net erg open en hoopvol, vind ik. Langzaamaan komt toch een wurgend gevoel de nummers binnensluipen. Het klinkt alsof Mogwai door de kracht van de atoombom met open mond toekijkt en de gruwel vermengd is met bewondering. Dat laatste hoor ik nog het meest in het erg aan Kraftwerk schatplichtige U-235. Hier overheerst de van emoties ontdane wetenschappelijke blik. 
Verrassend ook is hoe in Weak force de helderheid van het overheersend melodietje alle aandacht opzuigt waardoor je je als luisteraar op je gemak voelt. De violen in Are you a dancer? geven song, die al uitzichzelf erg rustig blijft, iets lieflijks en het contrast met de intro's van zowel Tzar als Fat man steekt net daardoor nog net iets harder.


Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: