09 april 2016

Azure Mortal


Ik word vrolijk van Waai, de speelse opener van Duivels, het eerste volledige album van Azure Mortal. Dat blijkt later bij beluistering van het album een wat unieke beleving, want de muziek van dit project van Dirk Swartenbroeckx (bekend van Buscemi) klinkt bijwijlen erg donker. Zo draagt de voordracht door Ernst Löw van de tekst in Nacht bij aan een sfeer die eerder in de donkere middeleeuwen past dan bij plaatjes van Buscemi of Squadra Bossa. 
Azure Mortal telt naast Swartenbroeckx ook nog twee leden van Nordmann (die dus al bewezen de grensgebieden tussen diverse genres als hun broekzak te kennen) en de gitarist van Fifty Foot Combo (tevens actief bij o.a. Gabriel Rios, Mauro Pawlowski, Arsenal,...). Zulk een verzameling uitstekende muzikanten moet wel indrukwekkende muziek opleveren, denk je dan. Toch is de ingetogenheid van het album misschien wel het meest opvallende kenmerk. Dit is muziek die geschikt is om te gebruiken bij exposities, performances, videobeelden,... en dat is ook precies hoe Azure Mortal ontstond.
Gelukkig wordt de donkere sfeer af en toe onderbroken, zoals door het speelse 3 piano piece. Ook Pompeii bevat lichtere (piano)toetsen. Het maakt de plaat ook in mijn huiskamer, waar ik maar zelden video-installaties, performances of choreografieën aanschouw, verteerbaar luistervoer.
Als toegift krijgen we nog vier live-uitvoeringen. Afro spirits klinkt als een musicologische field recording bij een net ontdekte stam. De overige nummers klinken als bezweringen, met Duivels als uitschieter. "Waarom is de rumfles leeg?", zingt de zanger en meteen waan ik mezelf in een donkere kroeg in de vroege uurtjes waar het orkest geen publiek meer te behagen heeft en dus volop kan experimenteren.

Je kan deze plaat hier kopen bij Consouling. Beluister hieronder alvast alle nummers van het album:

Geen opmerkingen: