29 januari 2016

Aroma di Amore


Voor wie dacht dat Aroma di Amore enkel in de jaren tachtig bestond, zal het misschien een openbaring zijn. Na Samizdat uit 2012 komt er alweer nieuw werk onze richting uit. Ze bezorgen ons Zin, een plaat waarop Elvis Peeters en zijn twee kompanen twaalf kakelverse songs ten gehore brengen.
De post-punk van het trio klinkt ook na al die jaren en decennia na de hoogdagen nog steeds relevant en aanstekelijk. Kwaad bericht is er een mooi voorbeeld van. Maar ook als het rustiger wordt, zoals in Het andere meisje krijgen we nostalgie op een bedje van electronica en gitaren. Naarmate het nummer vordert echter, overheerst de nostalgie. Mijmeringen over vroeger krijgen we ook bij Dansen op de korte golf maar dan enkel omdat de intro ons doet denken aan die van Time van Pink Floyd
Arbeid Adelt! klinkt nooit veraf en dat hoeft natuurlijk niet te verwonderen: tijdgenoten die ook in het Nederlands hetzelfde genre muziek maken. Maar waar Marcel Vanthilt en de zijnen mikken op absurdisme, weet de schrijver Elvis Peeters (ik ken hem onder meer van Wij, nog steeds één van mijn favoriete Vlaamse hedendaagse boeken) poëzie binnen te laten sluipen. Leef mij uit en T-shirt zijn daar perfecte voorbeelden van, evenals het al eerder genoemde Het andere meisje. Daaruit onthouden we voor altijd deze mooie zin: "Kijken naar het andere meisje / Hoe zij haar borsten draagt".
Als een verkenner in oorlogsgebied werd De nacht en zijn kwaad vooruitgestuurd als digitale single, voorzien van een clip. Dat was een goeie keuze, vind ik, omdat het nummer ook vandaag niet misstaat op de radio, genoeg tempo bezit en een staalkaart levert van waar Aroma di Amore voor staat.

Dit album wordt verdeeld door Starman Records. Het album wordt live voorgesteld in de AB in Brussel (27/2). Verder volgen nog concerten in de 4AD in Diksmuide (5/3), Het Depot in Leuven (11/3), KC België in Hasselt (12/3) en de Rataplan in Borgerhout (22/4).

Geen opmerkingen: