11 september 2015

IIVII


Josh Graham, ooit mede-oprichter van Red Sparowes (beluister zeker eens hun The fear is excruciating but therein lies the answer), heeft een nieuw soloproject onder de naam IIVII. De eerste plaat onder die naam, Colony, klinkt ongeveer zoals ze eruitziet. Het artwork werd overigens door Graham zelf verzorgd en toont futuristische, sci-fi impressies van een ruimtekolonie in de buurt van de planeet Saturnus.
De soundscapes op het album klinken rustgevend zonder in zweverige new age te vervallen. We horen geluiden van de wind (in de intro van opener Signals from home bijvoorbeeld) en van vliegtuigen (of in de verbeelding die opgeroepen wordt: vliegende tuigen). De muziek bouwt rustig op en vertoont weinig dissonanties. Dat maakt Colony een plaat die in vele omstandigheden lekker wegluistert: op de achtergrond of net gericht beluisterd. De openingstrack neemt overigens ruimt zijn tijd (meer dan elf minuten) om de sfeer te zetten. Naadloos haast sluit daarop Colliding horizons aan. Af en toe klinkt lichte verontrusting door, zoals in het met klokkengelui verrijkte On the shores of Markarian 335.
Ambient zoals IIVII ze brengt, slaagt er perfect in om de val van geluidsbehang ver te overstijgen en dat maakt Colony een erg te pruimen plaat.

IIVII speelt woensdag 16 september in de Kinky Star in Gent, op 17 september in The Palazzo in Antwerpen. Op 18 september volgt Magasin 4 in Brussel en op zondag 20 september tenslotte staan ze op het festival Incubate in Tilburg.
Het album wordt verdeeld door Consouling.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.