06 juni 2015

Gelezen (75)

Voetnoot 2 - Arnon GrunbergDit is een verzameling dagcolumns uit De Volkskrant, die door hun bondigheid natuurlijk heel vlot lezen, maar tegelijk ook te weinig laten zien hoe Grunberg nu echt denkt over onderwerpen. De "aforismen" onderaan hebben doorgaans geen uitstaans met de column, dus het is een beetje vreemd hoe die erbij staan, maar zij laten in ieder geval een behoorlijk cynische Grunberg zien, die het pessimisme van Houellebecq lijkt te delen. Enkel over "illegalen" is de visie van Grunberg wél duidelijk.
Al bij al dus vooral vlot leesbaar, maar met te weinig inhoud om echt te bekoren.

Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans


Ik las eerder enkel nog maar Het behouden huis van Willem Frederik Hermans en dus is Nooit meer slapen de eerste volwaardige roman van deze schrijver. Maar wat een genot was het om dit boek te lezen. Bovendien was deze editie erg handig, in een formaat dat makkelijk in de hand past maar ook in de jaszak en dus overal mee naartoe kon zonder problemen.
Alfred Issendorf, een pas afgestudeerde geoloog wiens vader ooit bij een val tijdens een beklimming om het leven kwam, gaat in Noorwegen op zoek naar bewijs om een betwiste, baanbrekende theorie te staven. Niet alleen lijkt er tegenwerking te zijn (of dat zo is, komen we nooit te weten, want we horen enkel de veronderstellingen die het hoofdpersonage maakt), bovendien blijkt het mooie Noorwegen ook bijzonder bar te zijn voor wie het daar als Nederlandse jongen niet gewoon is. Hermans schrijft een mooie roman over dromen en verwachtingen, het noodlot, doorzettingsvermogen, onwetendheid,... Bovendien is dit allemaal zo vlot leesbaar dat je als gek door de bijna 500 pagina's vliegt.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.