03 maart 2015

THEEsatisfaction


In tijden waarin muzikaal de interessantste dingen lijken te gebeuren in de hiphop, kijken wij verwachtingsvol uit naar releases als deze van THEEsatisfaction. Zeker wanneer op de lijst met gastmuzikanten namen prijken als Shabazz Palaces en Meshell Ndegeocello, rijzen de verwachtingen.
Het goede nieuws is dat de dertien songs op hun tweede album, EarthEE, nooit slecht zijn. En toch missen we iets. Het duurde een tijdje eer we er de vinger op konden leggen. Wat ontbreekt, is opwinding. Hiphop hoort in your face te zijn, hoort te verrassen, misschien zelfs te verbijsteren. Als bovendien al uit de titels blijkt dat de muzikanten gedreven worden door verontwaardiging over hoe het er in de wereld aan toegaat, dan wil je als luisteraar niets minder dan die woede voelen, dan die vuist in je gezicht of je maag geplant krijgen. Het probleem van THEEsatisfaction, het duo Stas en Cat, is dat ze te braafjes blijven.
Muzikaal sluit deze plaat behoorlijk goed aan bij wat Shabazz Palaces ons voorschotelde vorig jaar en bij de meer experimentele aanpak van Run The Jewels of Cannibal Ox. Zo klinkt het loopje uit de titelsong zo herkenbaar dat we meenden dat het rechtstreeks uit Lese majesty van Shabazz Palaces kwam. We gingen eens luisteren en het leunt inderdaad wel heel erg nauw aan bij hun Motion sickness. EarthEE is dan ook één van de twee nummers waaraan de bejubelde rappers meewerkten, op wiens plaat Black up Stas en Cat ooit debuteerden. Triphopinvloeden horen we dan weer het meest in Recognition. De mooie zangstem van Meshell Ndegeocello tilt de liedjes  WerQ en Universal perspective boven de rest uit.
Samenvattend kunnen we stellen dat het tweetal uit Seattle enkele fijne nummers samenbracht, muzikaal uit interessante vaatjes tapt, een duidelijke visie heeft op wat rondom hen gebeurt, doch voorlopig er (nog) niet in slaagt dat te vertalen in midscheeps uithalende hiphop die de relevantie van het genre mee beklemtoont.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.
Beluister hieronder het volledige album:

1 opmerking:

Anoniem zei

Checkt ook'Tglas es halfvul'youtube
Renaissance Man voe vette vlamske independent hiphop
Peace in the middle east

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.