22 maart 2015

Straatwoordenaar huisconcert: Abuyst

(alle foto's: Robert Pieters)

Als nieuwe organisator van o.m. huisconcerten haalde Straatwoordenaar voor hun eerste activiteit Abuyst binnen. Vrijdagavond speelde hij zijn set met liedjes die ergens tussen singer-songwritermateriaal en kleinkunst zweven, vaak in het Nederlands, af en toe in het Engels.


Abuyst zag in het verleden al in mijn eigen woonkamer en in een Gents café, maar het was de eerste keer dat hij zijn set volledig op een Fender Stratocaster bracht. Dat bleek een goeie keuze (hij had zijn akoestische gitaar weliswaar bij, maar die bleef ongebruikt aan de kant) want het tilde de muziek wat op. Tekstueel wisselt Andy (de man achter het pseudoniem) af tussen geinige ideetjes zoals in Dierenliefde, Drank of bisnummer More, liefdesliedjes als Nog een liedje over liefde en protestsongs (Monkey money, zijn bewerking van het kinderliedje In een klein stationnetje -dat door de NMBS maar brandend actueel gehouden wordt- en Protestlied). Uit die laatste song mag trouwens ook de zelfrelativering van de zanger blijken, gezien hij protesteert tegen zichzelf.
Wanneer Abuyst zich van het Engels bedient, gaat een stuk van zijn manier om speelser om te gaan met taal verloren. In zijn bindteksten komt zijn humor soms nog het best tot uiting. Andy slaagt erin met eenvoudige liedjes en helemaal op eigen houtje een aangename muzikale avond zonder veel pretentie te verzorgen, en soms vinden we dat prima voor een vrijdagavond. Als afsluiter van zijn reguliere set bracht hij een bewerking van In the Dutch mountains van The Nits waarvan we ons toch wel afvragen wat de Nederlanders er van zouden vinden...


Setlist:
 1. Dierenliefde
 2. Niemand nog alleen
 3. Nog een liedje over liefde
 4. You make me wanna whistle
 5. Protestlied
 6. Blauw van de ijskou
 7. Of niet soms
 8. In een klein stationnetje
 9. The sober song
  -----pauze-----
 10. Drank
 11. Ik ben liever traag
 12. De wereld is een dorp
 13. It's time 4 me 2 go 2 bed
 14. Doodgaan
 15. Monkey money
 16. Hollandse bergen
  -----bisronde-----
 17. Blauw van de ijskou
 18. More

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.