10 oktober 2014

Foxes In Fiction


Warren Hildebrand, een Canadese singer-songwriter die zich niet traditioneel bedient van gitaar en stem, maakt al audio-collages sinds zijn 15e en noemt zijn project Foxes In Fiction. Vier jaar na debuutalbum Swung from the branches laat hij opvolger Ontario gothic op de wereld los.
Zijn muziek krijgt verscheidene labels mee: ambient, dream pop, shoegaze, experimental en noise. Dat laatste horen wij minder op dit al bij al lieflijk album. Zalig wegdromen is het wanneer hij in Into the fields een eenvoudig symthesizerdeuntje laat terugkeren tot we boven de wolken zijn uitgestegen. Ook Glow (v079) bulkt van het sfeerscheppen en laat onze gedachten de vrije loop. De inname van paddo’s is overbodig met nummers als Shadow's song. Dat de Canadees meerdere registers ter beschikking heeft, bewijst hij in het speelse en aan Curve herinnerende Ontario gothic of in het korte, soundscape-achtige Amanda. Singer-songwritercapaciteiten komen het best tot uiting in de aanvang van afsluiter Altars, dat vanwege de diversiteit onze favoriet is op deze plaat. Als staalkaart van het kunnen van Warren Hildebrand kan dit tellen en wij zouden het de komende maanden maar al te graag zien opduiken in allerlei hippe lijstjes en playlists.
Foxes In Fiction dreigt een goed bewaard geheim te blijven zolang dit niet opgepikt wordt door radiostations of distributeurs die een ruimer bereik hebben. Jammer vinden wij dat want eigenlijk verdient deze man beter. Concertpromotoren die erin slagen hem over de oceaan naar onze contreien te lokken, kunnen rekenen op onze eeuwige dankbaarheid.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.
Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.