30 oktober 2014

Broeder DielemanTwee jaar na zijn debuutalbum Alles is ijdelheid verblijdt Broeder Dieleman ons opnieuw met een langspeler. Gloria werd uitgebracht bij Snowstar Records, waar ook I Am Oak huist. Vorig jaar was er ook al een EP (Klein zieltje) maar de tweede volledige plaat kondigde zich toch aan als rijker en gevarieerder, zo leerden mij de sociale media.
Deze Zeeuw volg ik al sinds ik hem met Soort Van Sven als The Bill Callahans zag in een huiskamer in Middelburg en het is me intussen erg duidelijk dat hij niet alleen veel aandacht heeft voor het lokale dialect en de lokale geschiedenis en folklore, maar ook dat godsdienst een erg belangrijke en bepalende rol speelde in zijn leven. Doorheen alles wat ik van hem lees, bespeur ik een dubbele, getroubleerde houding ten aanzien van religie en ten aanzien van God en dat vertaalt zich ook in de muziek en vooral in de teksten. Religieuze thema's vormen vaak een belangrijk inspiratie en de fascinatie is vermengd met angst en zelfs wat afkeer.
De albumtitel en titelsong alleen al bevestigen die thematiek nadrukkelijk. Ook songs als Leger van de Heer en In excelsis Deo laten er geen twijfel over bestaan. God waart door de liedjes en wordt daar gelukkig afgewisseld door enkele van zijn mooiste schepselen: Aalscholvers en Kauwtje. Onze favoriet op deze plaat is echter Adriana dat heerlijk dreigend tot onweer verwordt en dat eerder dit jaar al eens "lied van de week" werd. Het verhaal bij de clip kan je daar ook lezen. Het is een lied met de zuigkracht van modderige akkers, met de donkerte van bijeenpakkende wolken zwanger van stortbuien en een tekst waaruit wanhoop gutst. Mark Lanegan in het Nederlands, zo lijkt het wel (en dan denken we aan een parel als Bleeding muddy water).
Vogels, ze komen niet alleen in de al twee eerder genoemde songs met vogelnamen als titel aan bod, maar laten zich ook horen tussen en over de piano in In excelsis Deo. Als afsluiter is het een prachtig punt na de hele mooie en met bijzinnen gelardeerde zin die deze plaat uiteindelijk is.

Beluister hieronder het volledige album:


Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.