31 juli 2014

Twintig parels per maand: juli 2014


Ook deze maand verzamelde ik doorheen de maand twintig parels. Vooral die ene avond dat ik in mijn nieuw huis heel laat opbleef en naar mijn platen luisterde, leverde heel veel inspiratie op.

1. Punk of Yo! - 't Hof Van Commerce: die sample uit Battlestar Galactica (de originele reeks uit de jaren 70) doet het hem natuurlijk al, maar 't Hof Van Commerce maakt er een goed hiphopnummer van.
2. Still D.R.E. - Dr. Dre with Snoop Dogg: nog meer hiphop, van het soort dat blijft hangen in je hoofd.
3. Basin street blues - Kid Koala: met deze artiest varen we de vertrouwde haven uit. Kid Koala heeft prachtplaten gemaakt waarin hij de modernste hiphop- en sampletechnieken combineert met een grote liefde voor oude blues en jazz.
4. The taut and tame - Tortoise: post-rock van toen ik het genre eigenlijk niet eens goed kende. Luke Vibert maakte hier een prachtige remix van die ik op vinyl heb, maar die jammer genoeg niet terug te vinden is op Spotify.
5. Sisters! Brothers! Small boats of fire are falling from the sky! - Thee Silver Mount Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band: deze band zag ik eerder dit jaar live en toen ik hen leerde kennen, wist ik al heel goed wat post-rock is en dat Godspeed You! Black Emperor en de groepen die daaromheen cirkelen, tot de besten in het genre behoren.
6. Slaughterhouse - Powermad: uit de soundtrack van Wild at heart van David Lynch komt dit onvergetelijk stukje muziek. Ik ga niet beweren dat dit topkwaliteit is, muzikaal gezien, maar toch luister ik er steeds met plezier naar.
7. Make it complicated - Mauro Pawlowski and The Grooms: Mauro lijkt tegenwoordig met allerlei groepen alomtegenwoordig. Dit komt uit Black Europa, zeker en vast één van zijn sterkere platen.
8. Mexico - BRNS: nog meer Belgisch en vorig jaar ontdekt op Boomtown. BRNS heeft hier ook een erg intrigerende clip bij gemaakt.
9. Why you're here (and I'm not) - Horses: nog zo'n Belgische ontdekking, die ik eerder dit jaar deed in Nijdrop in Opwijk.
10. Kaufman's ballad - Megafaun: door het boek dat ik las over Bon Iver, ontdekte ik deze maand dat de groepsleden van Megafaun eigenlijk vroeger gewoon samen in één band zaten met Justin Vernon (tot Vernon eruit stapte). Wat ik las over hoe ze meer experimenteerden dan Justin, hoorde ik nu veel duidelijker dan ooit op hun album Gather, form & fly, waarvan ik na hun optreden ooit in het café van de Vooruit een exemplaar kocht dat ze met plezier voor me signeerden. Had ik toen geweten wat ik nu weet, dan had ik misschien wel verder een gesprek aangeknoopt...
11. You know my steez - Gang Starr: terug hiphop van de door velen intussen al jammerlijk vergeten Gang Starr, die nochtans best wel goeie nummers maakte.
12. Tricky kid - Tricky: nog iemand die door velen onderschat wordt, is Tricky. Niemand is met triphop zo avontuurlijk aan de slag gegaan als deze vreemde man, die overigens in september naar Leffingeleuren komt (n.a.v. zijn nieuwe album dat dan zal uitgebracht zijn). Hoewel Maxinquaye natuurlijk insloeg als een bom, vind ik ook Pre-millenium tension een erg intens en uitstekend album.
13. Sugar is sweeter - CJ Bolland: het was al erg lang geleden dat ik hier nog eens naar geluisterd had, tot die ene avond dus. Ik herinner me nog hoe ontzettend vaak ik hierop vroeger (ook op mijn kamer) danste. Geweldig dansnummer!
14. Take California - Propellerheads: nog zo'n goed maar in de vergetelheid gesukkeld dansnummer is dit.
15. Block rockin' beats - Chemical Brothers: meesters in het genre waren natuurlijk Chemical Brothers, waarvan ik hun albums niet altijd even goed vond (wat te wisselvallig binnen een album), maar die wel geweldige, geniale singles releasten.
16. More beats + pieces (Daddy rips it up mix) - Coldcut: Wat Coldcut hier doet aan knip- en plakwerk is indrukwekkend. Ik weet dat ik telkens viel voor die sample uit Peter en de wolf die nogal naar het einde zit. Ooit ging ik met mijn toenmalig lief naar hun concert in de AB, waar eerst een rits andere groepen (o.a. Hexstatic) speelden van hetzelfde Ninja Tune-label. Hun set begon pas heel laat en mijn lief van toen was zo moe dat we al naar huis gegaan zijn vooraleer zij eraan begonnen. Daar heb ik achteraf al vaak spijt om gehad...
17. Twist in my sobriety - Tanita Tikaram: terug tijd voor wat rust. Vorig jaar kocht ik op een rommelmarkt het album Ancient heart waar dit op staat, best wel een fijn plaatje...
18. I'm so lonesome I could cry - Cowboy Junkies: van hun The trinity session kiest iedereen uiteraard hun cover van Sweet Jane, maar deze is ook niet mis, hoor.
19. Paris 1919 - John Cale: al is Sweet Jane natuurlijk een perfect brugje naar John Cale, die solo ook heel wat moois presteerde. Het titelnummer uit dit album is telkens een plezier om te beluisteren.
20. In Germany before the war - Randy Newman: een al even getalenteerd songwriter is Randy Newman, die nooit nieuwerwets klinkt en dankzij zijn bijdragen aan de soundtrack van Shrek toch ineens een veel breder publiek bereikte. Geniet van dit liedje als afsluiter van het lijstje van deze maand.

3 opmerkingen:

Ellen zei

NUMMER 6 ! Funmusic !

Jurgen zei

Leuke reeks. Ik kijk al uit naar het vervolg !

Sven Volckerijck zei

Fijn, je commentaar. Daar ben ik heel blij om.
Bedankt!

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.