05 april 2014

Democrazy concert: Ásgeir (voorprogramma: Michael Prins)


Bracht Michael Prins vooral de herfst en de winter met zijn diep in folk gedrenkte liedjes, dan bespeelde Ásgeir alle seizoenen in De Centrale donderdagavond. Onder de banier van “Big Next”, waarin Democrazy de beloften voor de toekomst presenteert, mocht de IJslander zich voorstellen aan een publiek dat hem maar net leerde kennen. In zijn thuisland heeft hij naar verluidt al een behoorlijke status opgebouwd, en dat zag je nog het meest in de ervaring die de hele band tentoonspreidde.


Ondersteund door een elektrische cello zong de Nederlander Michael Prins met een diepe stem folk die in de kleren kruipt. Het is vast geen toeval dat de man in eigen land winnaar werd in De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Zelfs wanneer hij achter de piano schoof om te eindigen met Wish I was in love, overtuigde de Haarlemmer.


De zaal stond afgeladen vol voor één van de rijzende sterren van het moment. Ásgeir duikt tegenwoordig op alle muziekblogs en -magazines op en bijgestaan door vier bonken van mannen bewees hij bijna anderhalf uur lang waarom dat niet onterecht is. Zelf is de getalenteerde Noord-Europeaan overigens ook geen doetje, getuige de tatoeages op arm en borstkas. Tegelijk beschikt deze kerel over een teddybeerfactor die de vrouwen op de voorste rijen deed smelten. Innemend en sterk, het is vast hét recept voor aanbidsters aan elke vinger. Wie voor de muziek kwam, werd evenmin op zijn honger gelaten. Al vanaf opener Head in the snow wisselden Engels en IJslands elkaar af als voertaal. De muzikanten brachten een palet dat naast herfst en winter, seizoenen die we intussen bijna standaard verwachten vanuit dit Scandinavische eiland, ook lente en zelfs een zachte zomer (Summer guest) bevatte.
Schreeuw het van de daken: de cover van Nirvana’s Heart shaped box die het vijftal brengt, kan het origineel weliswaar niet verbeteren, maar dichterbij kwam niemand voorheen. Ásgeir maakt van de eerste single uit In utero een eigentijdse song zonder de diepe pijn, het bijtende zuur eruit te halen. Hoedje af!
Hem aankondigen als een belofte is feitelijk voorbijgaan aan het feit dat ze allang ingelost werd. Wie gisterenavond Ásgeir aan het werk zag, mag zich gelukkig prijzen en kan later wanneer de grote doorbraak een feit is, claimen hem al gespot te hebben nog voor alle anderen. Zomerfestivalorganisatoren, halen jullie deze kloeke noorderling terug naar de Lage Landen?Setlist Ásgeir:
 1. Head in the snow
 2. In the silence
 3. Lupin intrigue
 4. Ocean
 5. Higher
 6. Summer guest
 7. Was there nothing?
 8. Going home
 9. Heart shaped box (Nirvana cover)
 10. Dreaming
 11. Nú hann blæs
 12. King and cross
Bis:
 1. On that day
 2. Torrent

Je kan dit concertverslag ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.