19 december 2013

The Imaginary Suitcase


Al enkele jaren maakt Laurent Leemans, muzikant bij Ceílí Moss, solo albums onder de naam The Imaginary Suitcase. Vorig jaar besprak ik zijn Here's to those we could not save... en dit jaar kreeg ik zijn nieuwste worp, Full moon fever, in de bus.
Die plaat begint met het aan bluesrock schatplichtige Yer mother, waarin alleen de terugkerende tik wat stoort. Qua binnenkomer kan het anders wel tellen. Daarna wordt gas teruggenomen in Bonny at morn, waarin de vergelijking met Luka Bloom (die we ook bij het vorige album al maakten) zich opnieuw opdringt. Meer dan op het vorige album blijkt Leemans echter uit heel verschillende vaatjes te tappen. Het houtblok, ook al vorige keer aanwezig, wordt weer bovengehaald op Electric. Heerlijke folk komt ons aangewaaid in A une passante en Every little thing, dat trouwens een erg mooi kerstnummer zou kunnen zijn. De twee instrumentale liedjes op de plaat zijn goed, zonder meer: (Make you own title) en Whatever keeps us entertained.
Minpuntjes zijn er echter ook te melden: het hoge stemmetje in Moonlight on the water irriteert me meer dan dat het waarde toevoegt aan de song, en It is he lijkt teveel ideeën te bevatten voor één nummer. Ook het tien minuten durende Where are we? leek aan dit euvel te lijden, maar enkele beluisteringen later leer je te genieten van de vage hints richting Swans en Einstürzende Neubauten.
Net als vorig jaar schenkt de Waal ons dus een fijn plaatje, dat vooral als afsluiter van de dag zijn waarde heeft. Misschien moet ik de man toch maar eens uitnodigen in mijn huiskamer voor een concertje volgend jaar?

Intussen kan je The Imaginary Suitcase alvast hier aan het werk zien:
In april 2014 zou trouwens zijn volgende plaat, Driftwood, moeten verschijnen.

Dit album, Full moon fever, is verkrijgbaar via de Bandcamp-pagina voor 5 euro:


Geen opmerkingen: