19 juli 2013

Jesus & The Christians


Het ontbreekt Pim van de Werken, de man achter Jesus & The Christians, allerminst aan lef noch humor. Dat bewijst hij op zijn grappige tumblr, Pim reageert op Facebook advertenties, en ook op de eerste EP van zijn band. Nadat hij zelf tips gaf om een recensie te schrijven, soms hij ook enkele redenen op om waarom we hem zouden moeten interviewen. Wel, beste Pim, misschien doen we dat wel eens binnenkort...
Intussen zoeken we onze eigen woorden om de EP The pros and cons of hell te beoordelen. In de zes songs wordt het samplen niet geschuwd. De meestal korte teksten schuwen de controverse niet en Jesus & The Christians kiest resoluut voor electronica. In 9-11 is overrated wordt de vocoder helemaal over het paard getild, wellicht om Kanye West een hak én te kakken te zetten. Een erg aanstekelijk refrein maakt dit nummer alvast een pak beter dan vrijwel alles op Wests 808s & heartbreak. Het militantere Copyright kills kids in Africa verleidt ons met een vrouwenstem die weggeplukt lijkt te zijn uit het beste van Chumbawamba en Bis. De pop-feel van die beide bands is eveneens mooi meegenomen. Waar het titelnummer de mosterd haalde, blijkt dan weer een heel andere uithoek. Even wanen we ons in het universum van Ministry, dat zich dan wel laat producen door de Pet Shop Boys in een Arabische mood.
We schuiven wat op richting Depeche Mode met The future is the new history. Opnieuw valt op dat het popgehalte erg hoog ligt, zonder dat je het gevoel krijgt dat er toegevingen gedaan worden om het publiek of de muzieksamenstellers van de radiozenders te lijmen.
Nederlanders en Duitsland: sinds de verloren WK-finale in Argentinië, zo meenden we, is het een combinatie die erg moeilijk ligt. De Utrechtenaar integreert fragmenten uit een Duitse film of serie, zo vermoeden wij toch, in Blondi my dear, waarin de vrouwenstem opnieuw de hoofdrol speelt. Slontummer Murder and ballet bevaart rustiger wateren en klinkt behoorlijk Brits. Aanvankelijk lijkt het het langverwachte rustpunt te gaan worden, tot een lichtelijk aan triphop verwante sfeer overneemt in het refrein.
Als staalkaart van zijn kunnen heeft Pim hier met zijn alter ego een bijzonder aantrekkelijke EP achtergelaten. Hij maakt nieuwsgierig, prikkelt ons verlangen naar meer en laat ons tegelijk onbevredigd en toch voldaan achter.

Je kan de EP hier aan een zelfgekozen prijs digitaal kopen. Beluister hem alvast hierronder, en geniet ook van de clips die al gemaakt werden:


The pros and cons of hell


The future is the new history


Copyright kills kids in Africa


Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.