25 april 2013

The Godfathers


In de jaren ’80 en ’90 bezorgde de Londense band The Godfathers ons enkele albums die voornamelijk de vergetelheid indoken, ware het niet dat tussen al hun muzikaal geweld ook de opgemerkte single Birth, school, work, death fonkelde als een eenzame ster in een verder bewolkte nacht. Enkele jaren geleden kwam de groep rond de broers Peter en Chris Coyne terug bij elkaar. In een wat gewijzigde bezetting intussen leveren ze dit jaar eindelijk nog eens een plaat met nieuw werk: Jukebox fury.
Twaalf songs lang brengen de Britten lekker ouderwetse rock. Een titel als Let your hair hang down liegt er niet om. Hoewel je hoort dat dit geen jonkies meer zijn, raak je zonder probleem meegesleurd door het enthousiasme en de drive van dit soort nummers. I can't sleep tonight, met zijn Duitse 1-2-3-4, lijkt een heropstanding van The Ramones, Mary baby is ouwe Kinks in nieuwe zakken en Theme to the end of the world bevat het soort westerngitaar waar Quentin Tarantino zo graag gebruik van maakt voor zijn soundtracks. Het enige buitenbeentje is Thai nights, niet toevallig ons minst favoriete lied op dit album. Geef ons maar de Rocket From The Crypt-pastiche I'm branded of eender welke scheurende lap pure rock die deze plaat rijk is.
Een meesterwerk is dit niet, en een single die het succes van hun enige echte (radio- en cult)hit kan evenaren, hebben we ook na lang zoeken niet ontdekt. Iets meer dan een half uur krijgen we echter genoeg adrenalineshots toegediend om daar met plezier een oogje voor dicht te knijpen.

Je kan deze albumrecensie ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.