10 maart 2013

Huisconcert Steve Wynn + Mantaray

In een Oostvlaamse huiskamer speelde donderdagavond Steve Wynn, een man die niet alleen bij The Dream Syndicate, maar ook solo en met zijn bands Gutterball en The Miracle 3 al hoge ogen heeft gegooid.
Geopend werd er door Mantaray, een duo dat met zang en gitaar (beiden) ons probeerde in te palmen. Ze brachten muziek die doordrongen was van invloeden uit blues, folk, americana, bluegrass,... en bijwijlen klonken ze als Isbells. Ze openden knap met hun enige cover (Four in the morning van Jesse Colin Young) en ook het eigen nummer dat erop volgde, was bijzonder knap. Helaas bleek de rest van de set wat wisselvallig. Er zaten erg knappe momenten in, maar evenzeer zakte het niveau soms wat in en vervielen ze in middelmatigheid. Toch is Mantaray een band om in de gaten te houden, want potentieel hebben ze zeker.
Overtuigen moest Steve Wynn eigenlijk niet meer. Het publiek kende hem al goed genoeg en zijn naam luidt als een bel. Zelfs wie zijn muziek (zoals ikzelf, moet ik eerlijk toegeven) maar een beetje kende, wist al dat hij sterke nummers mocht verwachten van een doorwinterd performer. Die verwachting werd ook helemaal ingelost. 
Wynn grasduinde door zijn intussen al enorme collectie songs. Hoogtepunten waren zeker Carelessly, Punching holes in the sky, de vrolijke bijna-meezinger One by one (waarom eigenlijk deed niemand dat effectief?) en zijn doorleefde cover van See that my grave is kept clean. Een warm, uitbundig en langdurig applaus was zijn deel, waarvoor het publiek beloond werd met 4 bisnummers.
Opvallend was ook hoe relaxt Wynn leek te spelen, hoezeer hij genoot van de intimiteit van een huiskamerconcert en hoe grappig hij uit de hoek kon komen. Tweemaal liet hij toe dat het publiek zelf een suggestie deed, en hoewel aan zijn voeten een soort setlist klaarlag, speelde hij uiteindelijk gewoon een beetje improviserend, slechts losjesweg terugvallend op zijn lijstje...

Setlist Steve Wynn:
 1. Now I ride alone
 2. Strange new world
 3. Lay of the land
 4. Crawling misanthropic blues (request)
 5. We don’t talk about it
 6. Carelessly
 7. Punching holes in the sky
 8. Manhattan fault line
 9. Top of the hill
 10. The side I’ll never show
 11. One by one
 12. There will come a day
 13. The days of wine and roses 
Bisnummers:


 1. Burn 
 2. Halloween (request) 
 3. See that my grave is kept clean (Blind Lemon Jefferson) 
 4. When you smile

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.