02 februari 2013

Huiskamerconcert: Equinox, The Peacekeeper


(foto door Dirk DM)

Afgelopen zondag trad Equinox, The Peacekeeper op in een huiskamer in Moerbeke. Voor de gelegenheid kwam de groep rond Wouter Buyst in een duobezetting. In de dagen voorafgaand aan het concert had ik zowel het nieuwe album (op de Luisterpaal) als het eerste album (via Spotify) beluisterd, en jammer genoeg ging door die afgeslankte bezetting een deel van de rijke instrumentatie en arrangementen verloren. Toch bleef het een bijzonder aangenaam concert. Aanvankelijk leek het duo nog wat op gang te moeten komen (al werd gestart met een goeie Dylancover - Tomorrow is a long time - die Wouter Buyst solo bracht), doch naarmate het concert vorderde -en al zeker na de pauze-, kwam er meer schwung in de set en werden we van hoogtepunt naar hoogtepunt geleid.
Tussen de eigen nummers door kregen we maar liefst driemaal Bob Dylan voorgeschoteld (het reeds eerder genoemde Tomorrow is a long time en I shall be released, in een prachtige uitvoering trouwens, en als bisnummer ook nog Moonshiner) en ook Leonard Cohen passeerde de revue dankzij een ingetogen, mooie versie van If it be your will. Een heel bijzonder moment was ook Making time stop evaporating, waarin Wouter Buyst een indrukwekkend staaltje boventoonzang demonstreerde. Die manier van zangen klinkt wie al eens naar wereldmuziek luistert, vast niet helemaal onbekend in de toon, en zorgt voor zweverige, haast onaardse klanken, waarvan ik me op plaat niet eens realiseerde dat het door stem voortgebracht werd.
Equinox, The Peacekeeper is een naam om in het oog te houden. De platen zijn al zeer de moeite, en zelfs in de bezetting zoals ik die zondag hoorde, ontwaar je hoe magisch deze groep live kan klinken.

Hieronder nog even de setlist (zij het niet helemaal in juiste volgorde, vrees ik):

1. Tomorrow is a long time (Bob Dylan)
2. Walking drunk through heaven again
3. The queen of silence
4. Heard my momma calling
5. Cardiac pounds
6. Total eclipse
7. Until my voice is true
8. If it be your will (Leonard Cohen)
9. The holy lamb, soundly sleeping
10. Making time stop evaporating
11. 6000 years
12. Please strip naked now
13. I shall be released (Bob Dylan)
14. If you don't mind (I'm going home)
15. Minding your own business
Bis: Moonshiner (Bob Dylan)

Equinox, The Peacekeeper treedt de komende weken nog talloze keren op, ook in huiskamers. Het overzicht vind je hier. Je kan beide albums ook via Bandcamp kopen.


Minding your own business


Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.