19 september 2012

The Be Good Tanyas


Uit drie albums een verzamelaar (A collection) puren als je eigenlijk amper enig commercieel succes had, we weten niet zo goed hoe we dat moeten begrijpen. Akkoord, hij bevat ook twee nieuwe songs. En het zou een manier kunnen zijn om The Be Good Tanyas te herlanceren, sinds de groep in 2008 op pauze ging nadat alle bandleden eigen projecten najoegen, waaronder het op internet fel gewaardeerde Po’ Girl.
De drie leden, vrouwen met prachtig groezelig klinkende stemmen die perfect passen bij de banjo’s en andere folkinstrumenten, bewijzen op deze verzameling wél dat ze binnen het genre een unieke plaats innemen, en dat hun gebrek aan succes eigenlijk een onrechtvaardigheid is zoals er jammer genoeg wel meer bestaan in de muziekwereld. Wij kunnen ons alvast hun muziek voorstellen op de geluidsband bij reeksen als ‘Deadwood’ en optredens op allerlei folk- en rootsfestivals zouden hun deel mogen zijn, zeker nu ze opnieuw touren, zij het voorlopig enkel in Noord-Amerika. Verwacht overigens geen alt-country of moderne variant van folk, want de dames lijken te zweren bij een sound die – hoewel alle platen uit deze eeuw stammen – heel oud klinkt. Enkel het ontbreken van het krakende geluid dat we kennen van de opnames van Alan Lomax of het Smithsonian, en van vroege opnames van Hank Williams, verraadt het gebruik van hedendaagse apparatuur.
Tot onze persoonlijke favorieten behoren de prachtige versie van Oh Susanna, het zachtjes op een bedje van banjo gespreide In my time of dying en het een beetje aan Sixteen Horsepower herinnerende Waiting around to die. Jammer genoeg staan daar enkele mindere songs tegenover, waaronder ook de twee nieuwe nummers Little black bear en Gospel song. Wellicht is het toch een gebrek aan variatie dat deze drie dames de das omdoet. En zo komen we al snel tot het besluit dat deze verzameling best aardig is, al zal ze er niet in slagen nieuwe fans te werven. Wie al fan was, heeft hun drie albums wellicht al in huis, en dan voegt deze compilatie er niets meer aan toe. De anderen kunnen dit als een introductie beschouwen.
Zelf zijn we niet meteen geneigd op basis hiervan de originele platen aan te schaffen, ervan uitgaand dat dit hun beste werk is. Genieten van The Be Good Tanyas is mogelijk, zij het enkel als je maat weet te houden.

Je vindt deze recensie ook hier op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.