16 augustus 2012

COEM


Sinds 1998 heeft COEM (Coin Operated Entertainment Machine), een vijfkoppige band uit Hasselt, al een mooi parcours afgelegd. Nu brengen ze in eigen beheer een nieuw album uit, dat bovendien voorgesteld zal worden op Pukkelpop. Wave to us on the way to the top telt slechts 8 songs, en die dissecteren we met plezier.
Opener Ending song (pun intended, veronderstellen we) is behoorlijk rustig, met kruipende instrumenten die een nachtelijk uur evoceren, waarin bellen onheilspellend luiden. “We don’t know what it is we’re looking for” zingen ze, maar wij troosten ons met de gedachte dat de zoektocht soms belangrijker is dan het resultaat. En als die zoektocht een album als dit behelst, zien we ons in onze overtuiging gesterkt.
Answer song drijft op diezelfde sfeer en toont een band in goede doen. Af en toe lijkt het open te zullen barsten tot het dat net niet doet en de beheersing het haalt van de experimenteerdrift. Met Clarity volgt een nummer waarvan we ons luidop afvragen of ze dit live wél durven laten ontploffen, en hoe overweldigend dat dan niet zou klinken. Op plaat houdt de band zich (alweer) in.
Het mag nochtans ook al eens steviger, en zo wordt Tickle down een opbeurend deuntje dat ons voor het eerst wat enthousiaster maakt. Hier horen we waartoe een groep als COEM in staat is wanneer de knop opengedraaid wordt en het vuur aan de lont wordt gestoken. De vooruitgestuurde single Miles away volgt, en die klinkt gauw vertrouwd. Het is een verleidelijk kronkelend popnummer dat ons elk moment op de radio mag overvallen. Secret garden ligt weliswaar in het verlengde ervan, doch het mist wat punch om eenzelfde niveau te halen. Jammer, want zo is het een beetje een soufflé die er goed uitziet, en dan toch nog ineenzakt. A massive shadow is een beetje in hetzelfde bedje ziek, en weigert halsstarrig te beklijven.
Het album wordt afgesloten met net niet titelsong Wave to us on your way to the top, dat wel aan de verwachtingen weet te voldoen. Er wordt vijf minuten tijd genomen om het lied mooi te laten ontwikkelen en het vervolledigt het trio songs die we graag herbeluisteren (samen met Tickle down en Miles away). COEM serveert ons hier als dessert namelijk een warm popnummer voor de meerwaardezoeker.
Ook met dit zesde album geraakt COEM niet weg uit het vakje “sympathieke goeie groepjes zonder écht memorabele uitschieters”, waarvan er misschien geen dertien, maar toch zeker twaalf in een dozijn zijn. Nochtans horen we aanzetten tot méér en beter, aanzetten die ze hopelijk live wel weten waar te maken. Je kunt het op Pukkelpop ontdekken.

De volgorde van de songs op de uiteindelijke CD verschilt van deze op het recensie-exemplaar. De juiste tracklist is dan ook:
  1. Miles away
  2. Answer song
  3. Clarity
  4. Tickle down
  5. Ending song
  6. Secret garden
  7. A massive shadow
  8. Wave to us on your way to the top
Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.