06 juli 2012

Democrazy concert: Unsane


Door onvoorziene omstandigheden misten we het meeste van het voorprogramma (New Bleeders helemaal gemist, van Big Business enkel de laatste 2 nummers gehoord), dus veel kunnen we daar niet over vertellen.
Unsane is een groep met reeds een lange geschiedenis en een trouwe aanhang. Bovendien bracht de band dit jaar nog eens een nieuw album uit, Wreck, waarover we hier al onze mening formuleerden. Die ijzersterke plaat voedde ook hoge verwachtingen, die gelukkig -dat kunnen we u al verklappen- ook wel ingelost werden tijdens dit door Democrazy georganiseerd concert.


Unsane opende het concert met twee loeiharde nummers, die compromisloos de muren van de Balzaal van de Vooruit en de oren van het publiek opbotsten. Van de teksten viel amper een woord te verstaan, en toch was duidelijk dat woede de hoofdtoon voerde. Er werd geramd op gitaar en basgitaar, gemept om de drums, gespuwd door de zanger en in de zaal al flink geheadbangd. In de rest van de set viel op hoe melodieus Unsane ook klinkt tussen alle oorverdovende kracht door. Daarbij werd niet alleen uit het recentste album geput.


Vooral de bassist praatte af en toe (kort) met het publiek, bedankte hen voortdurend. Interactie met het publiek was duidelijk ondergeschikt aan het uitspuwen van hun nummers over de intussen steeds wilder geworden toehoorders.


Persoonlijke favoriet Ha ha ha sloot de set af, als een waardige apotheose. Het nummer werd sneller gespeeld dan op plaat, en miste daardoor een beetje van de scherpte van het venijn dat erin schuilt (de associatie met Liar van Henry Rollins blijft onverwoestbaar). De instrumentale outtro zou meteen ook minstens even lang blijken te duren als het nummer zelf.
Een bisronde kwam er niet, want meteen na de uitsterven van de laatste noot, begonnen de bandleden zelf hun kabels los te koppelen en startte de DJ de muziek.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.