18 juni 2012

Garments


Soms oefent wat je ziet zo’n aantrekkingskracht uit dat je al intuïtief voelt dat wat je zal horen je niet zal teleurstellen. Wie zo’n mooie hoes gebruikt, moet wel mooie muziek maken. Die gedachte overviel ons meteen toen we het album The need to belong van het Nederlandse Garments zagen. Ook de rest van het artwork is overigens erg mooi.
In opener Preferences worden we alvast niet ontgoocheld. Garments klinkt een beetje als dEUS light. En we worden aan nog wel meer Belgische bandjes herinnerd wanneer het refrein van Colors passeert. Dit is gewoon erg leuke en aanstekelijke indie rock, waar we op de radio niet genoeg van kunnen krijgen. De hele ruimte van het nummer wordt gevuld, door de drums en door de keyboards. De haakjes waarmee het zich in je geheugen vastzet, zijn van uitstekende kwaliteit, want het lukt ons al een week niet meer om het refreintje uit onze gedachten te verjagen.
De gitaar in de intro van Out of this klinkt erg vertrouwd, al kunnen we hem niet meteen thuisbrengen. Vaak is dat een teken dat een band er goed in slaagt herkenbaarheid en een eigen geluid in balans te houden. Dat is hier inderdaad het geval. Ook de opbouw van het album klinkt overigens erg vertrouwd, want het vierde nummer (This house) zorgt voor een eerste rustpunt. Daarna volgen allemaal liedjes die zeker en vast te genieten zijn, al lijkt er ook wat gewenning op te treden en verslapt onze aandacht een beetje. Het is eigenlijk pas bij afsluiter What a girl dat we weer helemaal bij de zaak getrokken worden.
Garments weet goeie nummers in elkaar te steken, klinkt herkenbaar maar niet afgezaagd en valt nergens op een foutje te betrappen. Toch slagen ze er enkel in het begin van de plaat, en helemaal op het einde, in om de luisteraar écht voor zich te winnen. Daartussen klinkt dit debuutalbum een tikje te gestroomlijnd en weet het nog niet genoeg te verrassen. Niet getreurd echter, jongens, want als debuut is dit natuurlijk wel een mooie belofte voor de toekomst. 

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.