26 april 2012

KD5 concert: Ben Caplan (voorprogramma: The Bill Callahans)

Eind vorige week zag ik in Middelburg een fantastisch huisconcert (in de reeks Korte Delft 5), met de Canadees Ben Caplan, wiens Conduit hier onlangs nog 'lied van de week' was.


Het voorprogramma werd verzorgd door twee Zeelanders, die samen de enige échte Bill Callahan cover band ter wereld (althans toch naar eigen zeggen) vormen. Als The Bill Callahans speelden ze dus enkele nummers van Bill Callahan, bekend van o.m. Smog en zijn eigen solo-albums. Bij momenten slaagde zanger Sven erin om écht de zangstem van Bill Callahan te benaderen, en de songkeuze was erg geschikt voor deze setting, een Middelburgse huiskamer, verlicht met kaarsen. Broeder Dieleman, het andere bandlid, bracht nog een eigen nummer, Sneeuw, Zeeuwse folk, en ook Sven bracht een eigen nummer.


Ben Caplan had drie bandleden meegebracht. Dat was niet zonder slag of stoot gebeurd, want de muzikanten hadden onderweg naar Middelburg met behoorlijk wat logistieke pech af te rekenen. The Casual Smokers, zoals de begeleidingsband heet, wisselt nog sterk van samenstelling, en de samenstelling gisteren was een unieke combinatie. Hoewel Ben Caplan met alle muzikanten al meermaals (met sommige al jaren) heeft samengespeeld, traden ze nooit eerder in deze vorm op. Toch slaagden ze er met Caplan in om een erg opzwepend, deugddoend en muzikaal hoogstaand concert neer te zetten. Ben Caplan, een Canadees met een lange baard die er een beetje uitziet als een rabbi, maakt folk vermengd met andere traditionele genres, waaronder ook -minder voor de hand liggend- klezmer. Met een drummer, een violiste en een contrabassiste, en zichzelf begeleidend op gitaar, nam hij het publiek meteen mee in zijn verhalen. Natuurlijk komt dat deels doordat hij heel interactief het publiek betrekt bij de nummers en doordat hij graag en veel praat en daarbij heel veel humor tentoonspreidt, maar ook de muziek zelf wist ons te veroveren. We ontdekten de artiest pas enkele weken geleden, maar we kunnen u wel verklappen dat we hier al héél erg fan geworden zijn...


Ben Caplan speelde een vrij korte set (ze begonnen ook al behoorlijk laat op de avond), om zijn muzikanten, die in de voorafgaande 48 uren niet veel slaap hadden gehad, wat te sparen, maar liet zich toch makkelijk overhalen tot enkele bisnummers. Hij coverde o.m. Maginot line van Geoff Berner, een leerrijk nummer over een Franse misrekening tijdens Wereldoorlog II.
Ben Caplan wist ons en alle aanwezigen helemaal te overtuigen, en wie de kans heeft hem te zien, willen we zeker aanraden dat te doen. Hij speelt nog op het Roots & Roses festival in Lessines (1/5), in Trix in Antwerpen (2/5) en in La Truite d'Argent in Tavigny (16/9). Voor een volledig touroverzicht (met ook heel wat optredens in Nederland) verwijzen we u graag naar hier.


Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.