13 april 2012

Gezien: Battlestar Galactica - The Movie


Wellicht is "pareltje" lichtelijk overdreven, maar deze film is dus zomaar te leen in de bib. Battlestar Galactica - The movie, met de originele cast uit de serie die ik als kind in de jaren '80 zo graag bekeek, vertelt het verhaal van de aanval van de Cylons op de koloniën, waarna een vloot overlevenden onder de bescherming van de enige resterende battlestar (een soort ruimtevliegdekschip) op zoek gaat naar de Aarde. De verhaallijnen komen de kijkers van de nieuwe serie bekend voor, maar het meeste plezier beleefden mijn kameraad en ik aan de onbeschrijflijke acteerprestaties, de onverwachte plotwendingen (er leken nogal wat gaten in te zitten), het tenenkrullend gemoraliseer (de boodschappen over Amerika, de USSR en pacifisten liggen er vingerdik op), de ongeloofwaardige naïviteit van sommige personages, de gedateerde special effects en de werkelijk abomibale schietvaardigheden van de Cylons (die er amper in slagen vanaf korte afstand zoiets groots als een battlestar te raken). O ja, natuurlijk fantaseerden wij er vrolijk elementen bij om het verhaal nog uitzinniger te maken, maar de film herbergt zelf al zoveel *kuch kuch* "kwaliteiten" dat we niet om een slappe lach verlegen hoefden te zitten. Eén keer werd het écht grappig, toen de Cylon centurion (om één of andere reden steevast vertaald als "centurian") cynisch opmerkte: "Apparently, it wasn't as big as surprise". Geloof me, de combinatie met de blikken stem en het rode LED-lichtje in zijn "ogen" was werkelijk onweerstaanbaar!
Natuurlijk keken we deze film uit louter nostalgie, en onze verwachtingen lagen niet bepaald hoog. Dat de regisseur er alsnog in slaagde ons te verrassen, is wellicht zijn grootste verdienste.
Ons plezier kon bovendien nog niet op, want ook de extra's op de DVD zorgen voor consternatie. Die bevatten immers een link naar de website van Universal (indien men, zo vertelt de tekst ons, de DVD als CD-ROM gebruikt), toelichting bij de carrière van de drie hoofdrolspelers en de regisseur (nu vergeet ik nooit meer dat Lorne Greene, kapitein Adama in deze film en de originele reeks en reeds bekend uit Bonanza, ook nog de hoofdrol speelde in Vasectomy: a delicate matter) en -last but (not) least- een meerdere pagina's tellende uitleg onder de titel "Production notes". Dit moeten werkelijk de minst aantrekkelijke DVD-extra's zijn ooit gemaakt !


9 opmerkingen:

Anoniem zei

En ze hebben voor deze film ook een 't Hof van Commerce gesampled! :-)

Sven zei

Echt? (allez, niet echt natuurlijk, maar leg eens uit wat de link tussen Battlestar Galactica en 't Hof van Commerce precies is, wil je?)

Nachtbraker zei

Ik ben een echte fan van de nieuwe Battlestar Galactica reeks... prachtige serie met veel drama en interessante plotwendingen! :-)

Sven zei

Ik ook, Nachtbraker ! Ik heb alle seizoenen (en ook al gezien) !

Katrien zei

De Cylons... "Your wish is my command" *nostalgie*
Ik heb de film nooit gezien denk ik. Ik herinner me nog de trieste aflevering waarin Starbuck sterft, en ook de sequel uit de jaren tachtig, met andere acteurs, waarin ze eindelijk op aarde terechtkomen.
Apollo vond ik toen toch zooo knap, nu vind ik hem echter wat op Ridge van the bold and the beautiful lijken. (en dat is GEEN goede zaak) :)

Sven zei

De film, Katrien, lijkt me een compilatie van enkele afleveringen, gehermonteerd, als ik zo een beetje ronzoek op het internet...
En ja, "Your wish is my command" herinnerde ik me ook meteen weer... (ik zou nu kunnen uitweiden over hoe fijn het zouden zijn als er behalve Cylons ook mens zouden zijn die dit zinnetje tot mij zouden richten, maar dat zou ons te ver leiden...)
Alles waarin "lijken op" en "The bold and the beautiful" samen gebruikt worden, is GEEN goeie zaak ;)

Anoniem zei

Sven: Luister eens naar 'Punk of Yo' van 't Hof van Commerce en ge zult lachen.

Sven zei

Inderdaad, erg leuk...

Sven zei

@katrien: bij herbekijken met de kinderen, bleken die Cylons "At your command" te zeggen :-)

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.