07 april 2012

De hoes (3)


Eenvoud siert. Dat zegt het spreekwoord. Less is more. Het is een veelgehoord credo in muziekmiddens (weliswaar niet bij Muse-, Arcade Fire- en vooral Queenfans). En soms gaat het ook heel erg op voor platenhoezen.
En dat brengt ons meteen bij de selectie van deze keer: een bruine achtergrond, met een wat slordig getekend kadertje met krulletjes, een bijl zoals we die meteen uit indianenverhalen en -films herkennen en de naam van de groep in het lettertype van een oude typmachine. Toen ik dit album zag, wist ik meteen al dat de muziek niet kon tegenvallen. Zoiets voel je gewoon...
Tomahawk is de groep rond Mike Patton, die met Faith No More intussen al erg succesrijk was geworden en zich aan allerlei zij- en nevenprojecten waagde, waarvan sommige erg experimenteel blijken. In 2001 bracht Tomahawk het gelijknamig debuut uit.
Pas in Sweet smell of success hoor je onmiskenbaar dat het de zanger van Faith No More betreft: dan zingt hij alsof hij een kilometer van de microfoon verwijderd staat, en zo kenden we hem ook al in meerdere nummers op Angel dust. Het is overigens geen enkel probleem dat hij voordien niet instant herkenbaar klinkt. Het leidt niet af van de essentie van elke plaat: de muziek. Wanneer een beroemde artiest zich aan iets anders waagt, ga je anders toch vooral op zoek naar die magic touch, en verlies je soms het overzicht over het geheel van de plaat. Opvallend is de grotere variatie op dit album dan we gewend zijn van Faith No More. Hoewel de plaat toch wel een consistent geheel vormt, zijn de nummers niet voor één gat te vangen. En het leek erop alsof het opereren buiten Faith No More erg bevrijdend werkte. Je hoort muzikanten die zich amuseren, die zich niets aantrekken van grenzen van stijlen en genres, en die samen goeie muziek maken.
De vormgeving is niet alleen op de hoes aantrekkelijk. Zowel binnenin als op de achterzijde krijgen we mooi artwork gepresenteerd van Lynd Ward, die in zwart-witte etsen dreiging en ontzag weet uit te drukken.


Hier de binnenhoezen en de achterflap, alsook de CD zelf :

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.