05 februari 2012

Try-out concert Ansatz Der Maschine


Met enige vertraging, want het is al geleden van 15 januari, en al wou ik wachten met erover te bloggen tot het échte concert bij de CD-release, er is intussen al (te) veel tijd gepasseerd.
Maar ik was er dus bij, toen Ansatz Der Maschine in De Kreun in Kortrijk een week op voorhand een try-out concert speelde voor enkele genodigden, ter voorbereiding van het release-concert dat ze een week later zouden geven...
Over het nieuwe album kon u hier al lezen, en nog veel meer zelfs in dit interview, en u kan zich vast wel voorstellen dat we erg benieuwd waren hoe dat live allemaal zou klinken. Welaan, laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: het was bijzonder!
In de live-uitvoering klinken de nummers krachtiger dan op plaat, en dat heeft onder meer te maken met de meer prominent aanwezige blazers op het podium. Die stuwen de songs de zaal in, en voegen aan het palet waarin zich al mysterieus, bezwerend en melancholisch bevinden, ook nog eens energiek en overrompelend toe.
De visuals die op de achtergrond geprojecteerd worden, voegen aan de concertervaring toe doordat ze de sfeer van de muziek mooi vertalen naar beelden. En voor de oplettende kijker, zitten er -net als in de muziek, en de songtitels- knipogen in, zoals wanneer de camera over oude kaarten glijdt en alle geboorteplaatsen van de bandleden blijken de revue te passeren...
Die concertervaring is trouwens toch wel bijzonder, verschillend van andere concerten. Ansatz Der Maschine speelt immers alle nummers naadloos na elkaar, met dus enkel applaus na het laatste nummer tot gevolg. Het is voor een regelmatige concertbezoeker even wennen, al horen we nadien dat dit intussen al een handelskenmerk van de groep geworden is...
Net niet ademloos werden we achtergelaten met een prachtige climax. A never ending blues, dat ook al het nieuwe album Heat afsluit, is immers de perfecte afsluiter. Geen enkel ander nummer is hier meer voor geschikt.
En dan krijgen we één bisnummer, uit het vorige album : Kohn Denny. Nog even wordt daarmee de luisterervaring van het slotnummer verlengd, want beide liedjes liggen toch wel wat in elkaars verlengde.

Setlist :

1. Intro
2. The desert story
3. The last fire
4. Le vent polaire
5. Going north (taking her horse with me)
6. February 11th
7. The fatal heat slump
8. Earth
9. A never ending blues

Bis:
Kohn Denny

We kunnen u enkel maar aanraden Ansatz Der Maschine niet te missen : ze treden nog op in 't Stuk in Leuven (18/2), Trix in Antwerpen (26/2), de N9 in Eeklo (9/3) en De Warande in Turnhout (14/12). Info en tickets, en nieuwe concerten vind je allemaal hier.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.