11 november 2011

Charlatan concert : Urge Overkill


Het is eigenlijk een beetje vreemd dat Urge Overkill, dat donderdagavond optrad in de Charlatan in Gent, het meest bekend geworden is met de Neil Diamond-cover Girl, you'll be a woman soon (een nummer dat ze overigens niet in hun setlist hadden opgenomen). Want we kunnen alleen maar concluderen dat hun relatief tragere nummers het minst geslaagd blijken.

Hoewel ze nog maar net een nieuw album onder de arm hebben, 16 jaar na Exit the dragon en 6 jaar na hun vorige tournee, besloten ze wijselijk voornamelijk te kiezen voor nummers uit hun eerdere albums, waarbij Saturation en Exit the dragon het meest aan bod kwamen. Uit het nieuwe album werden overigens enkel de eerste vier nummers geselecteerd...

Somebody else's body bleek met verve de sterkste song te zijn uit dit vitaal optreden, waarin de Amerikanen stomende college rock brachten waarbij horen en zien je soms vergingen. Maar ook The break en afsluiter van de bisronde, Last night / Tomorrow, bleken zeer opzwepend. Uit het nieuwe album konden enkel Rock&Roll submarine (de titelsong van die plaat) en Poison Flower dat niveau benaderen.

De band speelt in een klassieke bezetting, met 2 gitaristen die duidelijk op de voorgrond treden en elkaar afwisselen in het opeisen van de hoofdrol, een bassist en een drummer die zijn glimmend rood drumstel folterde als was het een vermeende Al Qaeda-terrorist. Vooral de langharige Nash Kato gedroeg zich superenthousiast en bewierookte het publiek, en hij nam het merendeel van de (weinige, en korte) bindteksten voor zijn rekening.

Hoewel de band door het proeven van succes misschien wel op grotere zalen hoopt, blijkt een zaal als de Charlatan ideaal om hun alternatieve rock volledig tot zijn recht te laten komen. Feestjes van studentenvereniging stellen we ons als natuurlijke habitat voor bij dit soort muziek, en Urge Overkill is de enige echte terechte ceremoniemeester.


Setlist :


 1. Effigy

 2. Positive bleeding

 3. Poison flower

 4. Erica Kane

 5. Take me

 6. Somebody else's body

 7. Rock & roll submarine

 8. Vacation in Tokyo

 9. Woman 2 woman

 10. The candidate

 11. Back on me

 12. Bottle of fur

 13. The break


 1. Mason / Dixon

 2. Heaven 90210

 3. Last night / Tomorrow


Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.