13 december 2007

Gelezen (15)

De Ijslandse auteur Sjón (pseudoniem van Sigurjón Birgir Sigursson) verwierf internationale roem als tekstschrijver voor The Brodsky Quartet en Björk, componeerde de openingshymne voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 en kreeg een Oscarnominatie voor de liedteksten voor Dancer in the dark van Lars von Trier.
In de uitstekende novelle Blauwvos worden de draden van een blauwvossenjacht en een verhaal van zorg met elkaar verweven. In de winter van 1883 gaat de Ijslandse dominee Baldr Skuggason (ondanks de aankondiging van een sneeuwstorm) op blauwvossenjacht en dat loopt niet helemaal zoals gepland.
De botanist Fridrik B. Fridjonsson begraaft zijn 30-jarige huisgenote, "Abba" Hafdis, een vrouw met het syndroom van Down die hij gered heeft en waar hij al die jaren voor gezorgd heeft. Hij koestert wrok tegenover de dominee, die de jonge vrouw wegjoeg uit zijn kerk, omdat ze de mis "verstoorde".
Sjón laat beide verhaallijnen langzaam en zorgvuldig langs elkaar glijden, elkaar zachtjes aantikken om dan weer even uit elkaar te gaan. In een treffende, eenvoudige taal beschrijft hij de mooie Ijslandse landschappen én de zieleroerselen van de personages.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.