30 april 2007

Gelezen (2)

Het afgelopen jaar heb ik 2 boeken gelezen waarbij ik tot in het diepste van mijn lichaam de pijn kon voelen. Het meest ingrijpend was dat bij De engelenmaker van Stefan Brijs, en nu voelde ik opnieuw zo'n misselijkmakend onrecht en zo'n schreeuwende onmacht telkens de vrouwen uit 98 redenen om te zijn onderworpen worden aan "behandelingen" die de kern van hun zijn voorbijgaan.
Niet alleen is het boek bijzonder goed geschreven (een belangrijke reden om een boek aan te prijzen...), bovendien geeft het inzicht in hoe in de 19e eeuw gedacht werd over psychiatrie (een nog jonge wetenschap op dat moment), over vrouwen, over godsdienst en over Joden. Het boek schetst een kantelmoment in de psychiatrie (hoewel het verhaal fictief is, heeft Clare Dudman heel grondige research verricht waarop ze zich sterk baseerde) waarbij een jonge en ambitieuze psychiater tot de ontdekking komt dat praten werkt...
Wie enigzins vertrouwd is met de ideeën van Alice Miller, zal trouwens niet verbaasd zijn prachtige staaltjes van zwarte pedagogiek geïllustreerd te vinden in het verhaal (in de relatie tussen de psychiater, zijn zoon en de moeder, in de relatie tussen verzorgers - die "eindelijk kunnen straffen zoals zij zelf gestraft werd(en)" - ,... )
Nogmaals : dit is een echte aanrader, één van de beste boeken die ik het voorbije jaar las...

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.